RESTAURATIE EN CONSERVATIE BEELDHOUWWERK
saving the past for the future...
 

RECENT

 • RESTAURATIE PUTKEVIE VAN QUINTEN MATSIJS, ANTWERPEN

  Momenteel werken wij aan het vooronderzoek en de restauratie van de waterput met kevie op de Handschoenmarkt te Antwerpen. De putkevie bestaat uit een natuurstenen waterput met een smeedijzeren kevie. De kevie zou volgens overlevering gemaakt zijn door Quinten Matsijs rond 1480-1490 en voorzien zijn op een waterput op de Grote Markt. Later werd de kevie verplaatst naar de Handschoenmarkt.

  De waterput gemaakt in 1901, is opgebouwd uit Belgische blauwe hardsteen en graniet. Een restauratie is noodzakelijk om een goede conservatie te kunnen verzekeren en om de esthetiek van het object te verbeteren. De werken omvatten voor de natuurstenen waterput de zachte reiniging en het verwijderen van gipskorsten, het steenherstel, het herplaatsen en verlijmen van losse stukken aan de bovenzijde, het hervoegen en het vernieuwen van de afdekplaat.

  Aan de kevie worden herstellingen uitgevoerd, verdwenen bladeren aangevuld, oude verflagen worden verwijderd en nieuwe aangebracht. Het vooronderzoek voorafgaand aan de restauratie is ondertussen afgerond.

 

 • RESTAURATIE SCHOUWBOEZEMS, PAND DE LOMBAARD, MECHELEN

  Recent werd de restauratie van het stucwerk en de reconstructie van de historische kleurafwerking op twee schouwboezems afgewerkt. De twee 18de eeuwse schouwboezems zijn vrijgelegd. Dit wil zeggen de recente synthetische verflagen en een recente preparatielaag zijn verwijderd.

  Dit pakket was onstabiel en zorgde voor veel vormverlies van het stucwerk. De oude olieverflagen zijn wel behouden omdat zij historisch waardevol zijn en geen invloed hebben op de vormgeving van het stucwerk.

  Lacunes in het stucwerk zijn opgevuld en aangewerkt. Hierna kon het schilderen van de schouwen starten. De keuze van de kleurafwerking en de verfsoort is gebaseerd op de originele kleurafwerking van beide schouwen. Bij een van de schouwen is er dan ook gekozen om opnieuw te vergulden daar waar er origineel ook bladgoud aanwezig was.