RESTAURATIE EN CONSERVATIE BEELDHOUWWERK
saving the past for the future...
 

RECENT

 • RESTAURATIE VAN DE PORTIEK EN HET TUINPAVILJOEN, RUBENSHUIS, ANTWERPEN

  Van de woning van Rubens zijn twee bouwwerken goed bewaard gebleven: de portiek die de doorgang naar de tuin vormt, en het daarachterliggende tuinpaviljoen. Beide bouwwerken zijn rijkelijk voorzien van beeldhouwwerk dat aan restauratie toe is.

  Vanaf oktober 2017 zet een heel team van restauratoren zijn schouders onder het project. Lapis Arte neemt niet alleen een deel van de restauratie op zich, maar doet ook de algemene coördinatie. Meteen vanaf de start kon iedereen de restauratie live van op de steiger volgen.

  In 2018 worden de werken volledig opengesteld voor het publiek. Het plan van aanpak grijpt terug naar de restauratie van 1937 tot 1946, geleid door stadsbouwmeester Emiel Van Averbeke.

  LEES MEER:

  - website Rubenshuis
  - blog Lapis Arte

 

 • VOORONDERZOEK SINT-ROMBOUTSKATHEDRAAL MECHELEN

  Sinds september 2017 brengt THV Sint-Rombout – een samenwerking van Fenikx bvba, Lapis Arte bvba, Begga Vermalen en Sarah De Smedt – de verschillende afwerkingsfases van het interieur van de kathedraal in kaart. Tot september 2018 wordt telkens een zo klein mogelijke zone van de kathedraal afgesloten voor het publiek.

  Ons onderzoek focust op de pleister- en verflagen op muren, pijlers en gewelven. We bepalen de grootte van de decoratieve of figuratieve muurschilderingen, stellen een relatieve chronologie op, maken een uitgebreid schadebeeld op van alle oppervlakken en doen testen waar nodig.

  Na de analyses maken we voor elke zone een uitvoerig behandelingsvoorstel op. Dat wordt deel van het toekomstige restauratieplan voor het volledige interieur. Lapis Arte neemt deel aan de restauratie en is verantwoordelijk voor de algemene coördinatie van het project. Bezoekers kunnen alles volgen op onze Facebook-pagina.

  LEES MEER:

  - artikel Gazet van Antwerpen