RESTAURATIE EN CONSERVATIE BEELDHOUWWERK
saving the past for the future...
 

STAND VAN ZAKEN IN DE PORTIEK

 

Rubens ook architectDe schelp wordt tijdelijk gestut en gepositioneerd met een houten constructie. De restauratiewerken aan de portiek – één van de bewijzen dat Rubens ook architect was – zijn klaar met uitzondering van de schelp. Hier lees je wat we met de schelp hebben gedaan in de voorbije maanden. Na behandeling hebben we de schelp teruggeplaatst, maar nu moeten we er nog een aantal extra delen op monteren. De schelp bestaat uit drie delen, een deel bovenaan, en twee helften onderaan.

De eerste twee onderste stukken die we hebben geplaatst, stutten we momenteel met behulp van een ingenieuze houten constructie. Elk stuk was in twee delen gebroken door de oude ankers. Om de schelp te ontlasten hebben we telkens twee ankers toegevoegd om de schelp op zijn plaats te houden. Met de houten constructie slagen we erin alles correct te positioneren. Er komen nog twee ankers bij om te beletten dat de schelp naar voren valt. De houten constructie is tijdelijk en verdwijnt uiteraard nog.

 

BACCHUS VRIJ GELEGD IN TUINPAVILJOEN

Ook in het tuinpaviljoen hebben we intussen niet stil gezeten. Daar hebben we het standbeeld van Bacchus vrij gelegd. Vroeger was Bacchus nogal monochroom grijs geschilderd. We hebben de verflaag eraf gehaald, en daardoor zie je heel duidelijk op welke plaatsen het beeld vroeger gerestaureerd werd. Ooit zijn zelfs de onderbenen van Bacchus vervangen. Die zullen we wellicht moeten retoucheren. Het beeld van Hercules moeten we nog reinigen. Zodra dat gebeurd is, bekijken we het beeld van Bacchus en van Hercules samen in functie van de nodige retouches. Bacchus is samengesteld uit verschillende soorten steen, de naden zijn duidelijk met het blote oog zichtbaar. Die zullen we dus moeten retoucheren. Hercules en Bacchus horen samen. Venus, hun vrouwelijke collega, is van veel recentere datum, en dat merk je meteen vrij goed aan de steen.

 

Rubens ook architect

 

MEER...

Ook geïnteresseerd in onze vorige blogs?

 

TERUG