Lapis Arte

Restauratie interieur Monumentale kerk OLV Ten Hemelopneming

Team

Agentschap Onroerend Erfgoed
Gemeente Ruiselede
Lapis Arte

Opdracht

Restauratie

Restauratie interieur Monumentale kerk OLV Ten Hemelopneming Ruiselede

De opdracht omvatte de restauratiebehandeling van de dagkanten en de muurschilderingen van twee blindnissen en twee vensternissen in het hoogkoor van de kerk Onze-Lieve-Vrouw Ten Hemelopneming in Ruiselede. Het huidige kerkgebouw dateert uit de 17de en de 18de eeuw.

De oorspronkelijke, vermoedelijk 18de-eeuwse gordijnschilderingen zijn aangebracht in de twee blindnissen achter het hoogaltaar in het hoogkoor. Als achtergronddecoratie hadden ze voornamelijk een esthetische en architecturale waarde waar ze deel uit maakten van de totaaluitstraling van het hoogaltaar. Ze brachten enige nuance tussen de oorspronkelijk sobere afwerking van de kerk en het imposante houtsnijwerk en de kleurrijke polychromie van het hoogaltaar. De dagkanten van de nissen van de muurschilderingen en de glasramen zijn oorspronkelijk monochroom afgewerkt.
Daar schadefenomenen zoals verlies van de afwerklaag of verkleuring werden de schilderingen meermaals monochroom overschilderd, werd de tekening onzichtbaar en ging de originele uitstraling en waarde van de muurschilderingen verloren.

De huidige restauratiebehandeling heeft er toe geleid een groot deel van de oorspronkelijke tekening en haar uitstraling terug te herstellen waardoor ze opnieuw een architecturaal geheel vormt met het hoogaltaar.

Overzicht projecten
Wil je graag meer informatie over één van onze expertises?