Lapis Arte

Restauratie stadspompen

Team

Stad Lier
Steenmeijer Architecten
Lapis Arte

Opdracht

Demontage, inspectie, vervanging blauwe hardsteen, reiniging, injectie, montelherstel, vergulden.

Restauratie stadspompen

Dit project bestaat uit de restauratie van drie Lierse, historische stadspompen op het Koningsplein, de Heilige-Geeststraat en de Begijnhofstraat die van september 2020 tot juli 2021 plaatsvond.

De pomp, ‘Leopold I’ in Koningshooikt is ontworpen door provinciaal bouwmeester L. Blomme (1840 – 1918) en is in 1872 op het dorpsplein van Koningshooikt ingehuldigd. Het monumentale lichaam uit blauwe hardsteen is versierd met een beeldhouwwerk van Leopold I in wit marmer, twee leeuwenkoppen in gietijzer, een zwengel in smeedijzer en ornamenten in blauwe hardsteen. Naar aanleiding van de vorming van barsten werd een inspectie van de stabiliteit noodzakelijk geacht. De pomp in de Heilige-Geeststraat in Lier dateert uit 1720 en is door C. Van Everbroeck gerealiseerd. De sierlijke stadspomp met voluten en wapenschild is opgebouwd uit blauwe hardsteen met messing spuitmond en wordt geflankeerd door een smeedijzeren zwengel. De pomp is instabiel sinds de aanrijding met een voertuig. In de steen zijn roestende doken teruggevonden. Door uitzetting van het metaal zijn er breuken en barsten in de steen ontstaan.  De stadspomp gelokaliseerd in de Begijnhofstraat te Lier, vermoedelijk geconstrueerd in 18e eeuw is eenvoudiger van vorm. De zuil bestaat uit geblokte steenvolumes in blauwe hardsteen. Het geheel is zeer instabiel en vertoont verschillende breuken doorheen de steenvolumes. Deze breuken zijn te wijten aan een aanrijding uit 2016.

Om de esthetiek van de pompen opnieuw tot een waardig geheel te brengen, werden deze gereinigd, en opnieuw voorzien van aansluitende herstelmortels. Barsten werden toegezet zodat waterinfiltratie tot een minimum wordt beperkt. Roestende doken in de steenvolumes hebben ertoe geleid dat barsten en breuken zijn ontstaan, waardoor de stabiliteit van de pompen in vraag werd gesteld. Twee van de drie pompen werden gedemonteerd en opnieuw stabiel opgebouwd.

Om een optimaal behoud van de stadspompen te garanderen werd een onderhoudsplan opgesteld dat zowel preventief als praktisch is gericht.

Overzicht projecten
Wil je graag meer informatie over één van onze expertises?